søndag den 28. april 2013

Herbjørg Wassmo: Et glas mælk tak




Dorte er en ung pige på 15 år som bor i Litauen, men oprindeligt fra Rusland. Dorte bor sammen med sin søster og mor hos en ældre mand, og pengene er meget knappe. Pigerne er strengt opdraget af en mor med en stærk tro på gud og meget strenge idealer for hvad man må og ikke må. Pengene er dog meget knappe og pludselig truer den gamle mands søn med at sætte dem på gaden, hvis de ikke kan betale den husleje de er bagud med. Dorte hører fra en bekendt at hun kan skaffe dem til Sverige hvor de kan tjene styrtende med penge ved at arbejde med servering på cafeer. Dorte er lidt tilbageholdende og ved at moderen aldrig vil sige ja. Truslen om at blive sat på gaden rykker nærmere og da pigen forsikrer Dorte at de vil rejse til Sverige sammen og det hele nok skal gå, tager Dorte sin skæbnesvangre beslutning. Da Dorte møder op for at rejse med sin bekendte bliver hun hentet af nogle mænd, efter kort tid er de meget ubehagelige og inddrager hendes pas. De gør stop på en afsides liggende gård og her møder Dorte nogle meget skræmte unge piger som knapt tør tale med hende. Dorte bliver her på gården voldtaget og mishandlet af flere mænd en aften. Efter mishandlingen bløder Dorte voldsomt fra underlivet og det holder ikke op af sig selv. Dorte møder nu en mand som hun er solgt til. Her tages hun til læge og får tid til at komme sig rent fysisk og så starter en periode med en strøm af kunder og et liv i fangenskab i Sverige.

I bogen har Dorte nogle psykiske forsvarsmekanismer for at klare sin hårde hverdag, bl.a. søger hun tilflugt hos sin afdøde far, som vejleder og guider hende undervejs i bogens handling. 

Bogen er virkelig hård læsning, det er en helt utrolig afmagt man får indblik i ved at følge Dortes liv. Samtidig er det et væmmeligt indblik i en verden som trods denne fiktive historie er hverdag for en hel del kvinder - selvom man kunne fristes til at tro det hørte fiktionen til. 

Vurdering: 4/5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar