onsdag den 17. juli 2013

Lubna Ahmad Al-Hussein: 40 piskeslag


Lubna er vokset op i Sudan og har gennem sin barndom oplevet på egen krop hvordan friheden for især kvinder er blevet begrænset mere og mere. Det er de mest groteske småting som kvinder bliver idømt piskeslag, bøde og fængsel for og som også efterfølgende må leve med skammen over at have krænket den offentlige moral. Problemet er bl.a. for disse kvinder at det ikke er nedskrevet hvilke ting som krænker den offentlige moral, så det er op til den enkelte politimands luner hvad der fører til en anholdelse.

Lubna bliver i 2009 anholdt sammen med flere andre kvinder for at krænke den offentlige moral fordi hun bærer bukser. Lubna er en kendt journalist og har derfor modet og mulighederne for at gøre modstand. Lubna formår derfor at få de groteske love som holder især kvinder nede at komme i hele verdens søgelys.

Starten af bogen er lidt tung læsning, fordi den på forholdsvis kort tid får beskrevet den politiske udvikling (eller afvikling?) som Sudan gennemgår mens Lubna er barn og ung kvinde, men giv endelig ikke op af den grund. Bogen er nemlig i høj grad værd at læse, den beskriver hvordan det er at leve med de kæmpe begrænsninger som det kvindeundertrykkende styre i Sudan fastsætter. Lubna er en fantastisk modig kvinde og hun fortjener at blive hørt af mange, så kvinderne i Sudan også får mulighed for at leve et liv i frihed – det som mange af os bare tager som en helt naturlig rettighed fordi vi er opvokset et helt andet sted.

Vurdering: 4/5 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar