onsdag den 17. juli 2013

Ole Clifford: Troldmanden fra Waterloo

Medicingiganten GlobalChem har problemer med voldsomt faldende aktiekurser pga. finanskrisen. Stifteren af firmaet, Buck Frazier, har en generalforsamling i vente hvor næstformanden mod Bucks vilje har samlet flertal for en opsplitning af firmaet. Buck vil bekæmpe dette med alle midler og begynder derfor at kigge nærmere på et meget favorabelt tilbud fra en virksomhed som kalder sig Geniom. Problemet er blot at Buck ikke kan gennemskue hvem der står bag kontraktilbuddet og heller ikke ved om etikken er i orden i den bagliggende forskning. Buck allierer sig derfor med privatdetektiven Harry McFarlane og it-eksperten Mikkel Alvarsen, for at få undersøgt både firma og kontrakt nærmere.

Deres undersøgelser fører dem til et verdensomspændende netværk af forskere, som ledes med hård hånd af forskeren og lægen Albert Nougan. Nougan driver gratisklinikker, hvor gravide som har fået konstateret gendefekter ved fosteret, kan få hjælp til at få fjernet disse skavanker og dermed føde raske børn.  For at finansiere disse klinikker så driver Nougan samtidig en klinik hvor rige kan få hjælp til at få børn med præcis de egenskaber som de gerne vil have.

Nougan driver disse klinikker uden at myndighederne ved hvad der foregår og er derfor straks på vagt, da han finder ud af at nogen søger oplysninger om klinikkerne og diverse patenter som ligger til grund for den viden klinikkerne bruger i deres behandling. Nougan tager derfor sine forholdsregler og går direkte efter sine ”forfølgere”.

Bogen er spændende og som altid er Clifford godt inde i sit stof. Selv forholdsvis tunge emner som verdensøkonomi og genteknologi formår Clifford at formidle på en måde så det er interessant at læse. Jeg er dog ikke helt så begejstret for denne bog, som for Cliffords øvrige bøger, og det fordi spændingsniveauet er noget mindre. Bevares der er da spænding undervejs, men slet ikke i samme højder som jeg forventer når jeg sidder med en bog af Ole Clifford i hænderne. Dog synes jeg at fremstillingen af de etiske dilemmaer i forbindelse med hvad forskningen er i stand til og hvad der så skal tillades er utrolig interessant – for hvor går grænserne og hvem skal have lov at sætte dem??


Vurdering: 4/5 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar