fredag den 25. juli 2014

Paul Cleave: Det syvende mord

Joe arbejder som rengøringsassistent hos Politiet og her giver han indtryk af at være lettere retarderet. Dette er dog en del af Joes plan, i fritiden myrder han nemlig kvinder og i pressen er han døbt Christchurch snitteren. Joe kan på tætteste hold følge politiets efterforskning mens han uset går rundt og gør rent. Vi følger handlingen fra Joes perspektiv gennem hele bogen, får et godt indblik i hans følelse af at være klogere end alle de andre. Joe får dog undervejs et mål, for et af ofrene som politiet og pressen tror at snitteren har begået er ikke Joes værk – han må finde den rigtige morder og hævne at denne person forsøger sig som copycat.

Jeg kan rigtig godt lide bogens fortælleform, det er spændende at se handlingen udvikle sig fra morderens synspunkt og sjovt som den onde kortvarige øjeblikke kan høste læserens medfølelse og sympati. Jeg synes dog at bogen mangler en god og stabilt stigende spændingskurve før den kan kravle op over middel vurdering. Der er peaks af spænding, men de er få og små – jeg forventer mere hvis jeg skal give mere end middel. Det er dog en bog der er værd at læse og jeg går da også videre med forfatterens næste roman.


Vurdering: 3/5  

tirsdag den 15. juli 2014

Når cyklen slår af

Godt vejr og friweekend giver efterhånden tit planer om en lidt længere cykeltur sammen med min mand. Således også en søndag sidst i juni - godt nok havde vi en aftale kl. 15, men en 75-80 km skulle vi nok kunne nå. Turen gik sydpå og ad en masse småveje, vi kom blandt andet forbi Jungshoved kirke og hvor er der bare smukt med den flotteste udsigt over vandet. Nordover langs vandet, forbi Roneklint og til Præstø. Den tur skal jeg køre om foråret når Rhododendronen blomstrer, for der står så mange, store og flotte langs vejen vi kørte - det må være så smukt når de står og blomstrer. 

I Præstø blev det tid til et lille stop, vi fandt ned på havnen og sad og nød en softice med lakridsdrys inden vi smuttede på cyklerne videre hjemad. Et stykke efter vores stop skete det som ikke må ske - at ligge på hjul blev lidt for bogstaveligt. Jeg ramte min mands baghjul med mit forhjul og det forårsagede et styrt for mig. Jeg kan huske at slå hovedet ned i rabatten og tænke av, men andet kan jeg faktisk ikke huske fra styrtet. Jeg var lidt omtumlet og måtte ligge lidt inden jeg kunne rejse mig. Hovedet var tomt! Helt tomt! Intet kunne jeg huske, samlede min cykel op, satte mig op og kørte. Kunne se at jeg havde kørt over 60 km, men kunne slet ikke huske hvor vi havde været eller hvor jeg var nu for den sags skyld. Jeg var blank! Stoppede derfor igen, og min mand vendte og kom tilbage, så begyndte mine spørgsmål som gjorde ham klar over at noget var galt. Lige så stille kom hukommelsen dog igen, det hjalp at få hjælp til lidt facts. 

Vi cyklede videre hjemad i langsomt tempo, lige så stille kunne jeg mærke at både hofte og skulder også havde fået et ordentligt fur ved styrtet - og det blev intet mod hvad jeg kom til at mærke til skulder og hofte som timerne gik. Heldigvis var der ikke noget brud i skulderen, bare en 2. grads forstuvning - men jeg kan hilse og sige at søvn, påklædning og diverse daglige gøremål besværes i alvorlig grad når en skulder ikke kan bevæges ret meget og gør ondt hele tiden. Der gik lige 2½ uge før jeg kunne sidde på en cykel igen, og hvor jeg dog savnede det i den tid. Men jeg er klar igen - ja jeg er!

Vibeke Dorph: Babyalarm

Katrine er vokset op med en velhavende familie og har ikke haft mange alvorlige bekymringer. Lykken ser da også ud til at fortsætte, da Katrine møder den velhavende Thomas og bliver stormende forelsket. De venter hurtigt barn og køber en stor herskabslejlighed på Frederiksberg og så skulle alt jo være klar til en lykkelig og dejlig tid, men sådan går det jo naturligvis ikke. Uhyggen kryber ind i sprækkerne og ondskaben venter i kulisserne. Katrine får problemer med angst og føler sig overvåget, hun får nogle blackouts hvor hun ikke kan huske forskel på fantasi og virkelighed og bliver bange for om hun overhovedet er i stand til at passe på sit lille nyfødte barn. Tingene forværres og det går ud over Thomas´ og Katrines forhold. Katrine kommer langt ud og kæmper for at finde ud af hvad der overhovedet foregår.

Bogen er godt skrevet, man fornemmer som læser virkelig Katrines angst og alligevel er det svært at blive helt sikker på om der er tale om psykisk sygdom eller ondskab udefra. Det er dog ikke så svært at regne ud hvor man skal finde synderen da man kommer lidt ind i bogen. Enkelte steder er bogen lidt langtrukken, men det opvejes alligevel af forfatterens evne til at beskrive steder, personer og sindstilstande. Jeg vil nok ikke kalde bogen en thriller som den er beskrevet mange steder, dertil mangler der at blive satset lidt mere på at holde læseren på kanten af stolen – men en ok krimi.


Vurdering: 3/5 

fredag den 11. juli 2014

Rosamund Lupton: Søster

Beatrice bor i New York og da hendes søster forsvinder i London, betænker hun sig ikke på at tage første fly tilbage til London og prøve at finde sin søster. Bogens fortælle form er lidt mystisk, det fortælles meget som en fortælling til søsteren og så alligevel ikke helt konsekvent.  Samtidig fortælles det som en afhøring til en betjent, men stadig som tale til søsteren – dette var meget irriterende for læsningen synes jeg.  Ved afhøringen finder man ret hurtigt ud af at søsteren er død og at Beatrice selv er kommet til skade i sin søgen efter hvad der virkelig er sket. Handlingen udspiller sig meget langsommeligt og veksler mellem at være fortællinger og minder fra barndommen og til at være tilbageblik på den nuværende situation med søsterens forsvinden.

Bogen er en debut bog og har fået overvældende gode anmeldelser, så det stiller selvfølgelig nogle forventninger. Jeg KEDEDE mig hele vejen igennem, og da handlingen lige tvister lidt til slut og meningen er at spændingsniveauet skulle en tand op (eller bare i spil overhovedet), da var det bare for sent og for lidt gribende til at virke på nogen måde. Om jeg fatter hvordan bogen har fået anmeldelser som f.eks.:

- Et adrenalinchok, der fremkalder både tårer og kuldegysninger.New York Times

- En totalt opslugende fortælling, der vil holde dig på kanten af stolen indtil slutningen. The Sun


Jeg blev på ingen måde opslugt hverken af spænding eller den gode fortælling. Denne bog ender på en bundskraber plads med kun 1 stjerne og kan kun underbydes af bøger jeg ikke læser færdig. Denne bog blev egentlig kun læst færdig fordi jeg ventede på hvad pokker anmelderne var så begejstrede over – jeg fandt det dog ikke. Til gengæld kunne jeg irriteres over detaljer som f.eks. at en kneblet person, som er kneblet så stramt at pillerester ikke kan spyttes ud tilsyneladende godt kan overleve at kaste op flere gange. Men sådan er der jo så meget. Min anbefaling – find en anden bog, denne er spild af tid.

Vurdering: 1/5 

torsdag den 3. juli 2014

Ole Clifford: Katharerne

I denne bog møder vi igen astrofysikeren Viktor Thomsen, denne gang er han på en mere eller mindre frivillig ferie ved Rivieraen med alt betalt pga. hans bedrifter i sidste bog ”Flyspotteren”.  Viktor bliver introduceret for nogle lokale steder med en grusom historie og bliver derfor meget interesseret i nogle begivenheder som skete for ca. 800 år siden, nemlig Albigenserkorstogene hvor omkring 1 million Katharer blev udslettet på grusomste vis. Viktor undersøger grundigt hvad der skete og bliver besat af ideen om at Paven offentligt bør undskylde for den uret som den katolske kirke gjorde mod Katharerne for så mange år siden. Vatikanet er dog ikke en institution man sådan skal krydse klinger med må Viktor sande undervejs i sin research.

Sideløbende med den nutidige historie fortælles der om tiden for korstogene og vi følger nogle Katharer på flugt med Katharernes hemmelige værdier. Det er nogle grusomme ting katolikkerne har på samvittigheden fra dengang, men generelt har religion vist mange grumme ting på ”samvittigheden”.


Jeg har ellers nydt Ole Cliffords tidligere bøger og været fuld af rosende ord – det er jeg ikke denne gang. Bevares det er en historisk periode der nok er en bog værd, men sammenhængen mellem nutid og datid er bare ikke god nok. Det bliver en langtrukken og efter min mening lidt kedelig beretning måske netop fordi det bliver så afbrudte historier med de tidsspring der er hele tiden. Hvis ellers historien flettes godt nok sammen til slut kunne det måske nok retfærdiggøres, men det sker desværre ikke. Clifford plejer at være god til at skrive spænding ind i sine historier, men denne gang udebliver den helt. Forløbet i nutiden er rimelig forudsigeligt og intetsigende – øv denne bog havde jeg ellers glædet mig til. Jeg ender på sølle 2 stjerner og kun optjent på grund af den gribende historiske beretning.

Vurdering: 2/5 

Lisa Genova: Stadig Alice

Alice Howland er 50 år gammel, professor i kognitiv psykologi ved Harvard University og internationalt anerkendt for sit faglige virke. Alice er karrierekvinde, men også familiemenneske. Alice har travlt og da hendes hukommelse begynder at svigte tilskriver hun det stress og måske overgangsalder, men virkeligheden er en anden og langt mere skræmmende. Alice lider nemlig af Alzheimers sygdom.

Vi følger Alice fra forholdsvis velfungerende da hun får stillet sin diagnose og må fortælle sin familie den forfærdelige sandhed og vi følger hendes rejse ind i tiltagende desorientering og mentalt mørke.

Bogen er meget skræmmende, lige præcis dette kan jo ramme alle og tanken om at man selv eller en af ens kære skal igennem et lignende forløb er skrækkelig. Meget rammende udtaler Alice på et tidspunkt i bogen, at var hun dog bare ramt af kræft som er mange menneskers værste frygt, så havde der da i det mindste været et håb om helbredelse. Tankevækkende og skræmmende bog, men absolut anbefalelsesværdig.


Min vurdering: 5/5 

Mark Billingham: Blodets susen

I bogen følger vi 3 par. De har lært hinanden at kende under en ferie i Florida, hvor de har boet på samme hotel og har fået kontakt fordi de alle var englændere. De mødes nogle gange under deres ferie, men ferien slutter tragisk med at en mentalt retarderet teenage piges forsvinding. Pigens lig bliver senere fundet opløst i en sump. Hjemme i England holder de tre par stadig kontakt, selvom man får fornemmelsen af at de egentlig finder de andre par besynderlige på en eller anden vis. Vi følger parrene, både sammen og hver for sig. De har alle deres små eller større hemmeligheder, men en af dem gemmer på en endnu større hemmelighed – for i England forsvinder nemlig også en retarderet teenage pige og det er jo nok ikke helt tilfældigt eller?


Jeg synes at bogen har nogle gode beskrivelser af parrene og deres indbyrdes forhold, men der er altså ikke ret meget spænding undervejs. Til sidst prøver forfatteren at give det hele et twist for at øge spændingen, men det falder helt til jorden, da det er meget åbenlyst hvad der foregår. Som thriller, spændingsroman kan romanen desværre kun kravle op på 2 stjerner.

Vurdering: 2/5