onsdag den 30. oktober 2013

Giorgio Faletti: Øjet der ser

Denne forfatter har jeg flere gange fået anbefalet, så det var med stor spænding at jeg kastede mig ud i at læse en af hans bøger.

I New York dræbes borgmesterens søn på bestialsk vis og liget er anbragt så det refererer til tegneserien Radiserne. Samtidig antydes der at dette mord ikke bliver det sidste. Derfor er opklaringen et kapløb med tiden. Borgmesterens halvbror Jordan Marsalis har tidligere været ansat i politiet og er en erfaren efterforsker, han er dog blevet afskediget i unåde pga. en skandalesag. Jordan inddrages dog nu i efterforskningen på befaling fra borgmesteren.

En italiensk kriminalkommisær Maureen Martini kommer under tragiske omstændigheder til New York og bliver også inddraget i efterforskningen på sidelinien sammen med Jordan Marsalis. Maureen har fået synes tilbage efter en kompliceret øjenoperation, men der er en bivirkning – tilsyneladende ser hun glimt fra den persons liv som hun har modtaget hornhinder fra, dermed bliver hun indehaver af vigtige spor i mordefterforskningen.

Jeg kunne rigtig godt lide den måde som denne bog er bygget op.  Man følger skiftevis hovedpersoner og ganske langsomt lærer man dem at kende gennem nutidige handlinger men også tilbageblik til deres tidligere liv – det gør bogen spændende i forhold til andet end mordefterforskningen. Undervejs følger man også de kommende ofre inden det er ”deres tur”. Som en god krimi så tvistes tingene lige til sidst men de løse ender samles alligevel på fineste vis. En rigtig god og underholdende krimi.


Vurdering: 4/5 

Maya Banks: Glød

Dette er anden bog i Breathless trilogien. I denne bog følger vi primært Jace Crestwell og hans forelskelse i den unge og hjemløse Bethany. Jace møder Bethany til et selskab hvor hun serverer og allerede ved første blik forelsker han sig i Bethany. For en gang skyld er der en kvinde som han ikke vil dele med sin gode ven Ash. Der sker dog lidt forviklinger og Bethany forsvinder derfor for Jace, som dog vil gøre hvad som helst for at finde hende igen. Vennerne er dog bekymrede for Jace, for er Bethany bare ude på at udnytte Jace og vil hun bare have ham for pengenes skyld?

Dele af denne bog er gode nok, men der er ret mange langtrukne passager undervejs og det trækker min bedømmelse noget ned. Bethany som karakter virker fuldstændig utroværdig. At hun med sin hårde opvækst og det hårde miljø hun er vant til at færdes i skulle være så uskyldsren og voldsomt fintfølende/sårbar virker bare slet ikke troværdigt. Men pyt – det er en bog skrevet for at underholde og det gør den da også lidt hen af vejen, hvis bare den var kortet ned til det halve. 


Vurdering: 2/5 

Kan du la´ vær´?

Som så mange andre har jeg ligget underdrejet den sidste tid med feber,snot osv. Men trods det så kommer rastløsheden og trangen til en god løbetur - kan du lade være med at løbe når du ikke er helt på toppen? 

I dag måtte jeg give efter.. Kroppen var dog ikke helt klar på udfordringen. Mine lunger kunne ikke indeholde ret meget luft, pulsen dunkede afsted i højt gear trods det lave tempo, muskler og led smertede som om jeg var igang med en marathon.... Og alligevel følte jeg det som var jeg i himlen - for pokker hvor jeg trængte til at føle blodet bruse og nyde den friske luft. 

Stormen den anden dag havde sat sine spor på landskabet - ærgerligt at jeg ikke havde min tlf med til at tage lidt billeder... Jeg zigzaggede mellem nedfaldne grene, energien var ikke til at hoppe over noget som helst ;-). Det korte stykke jeg løb på cykelsti ved landevejen blev med høje knæløft, for der lå nedfaldne blade i tykke driver - ret hyggeligt. I skoven havde flere træer overgivet sig til deres skæbne i vinden og lagt sig, så det blev til mere zigzag - men jeg kunne da komme igennem. 

tirsdag den 29. oktober 2013

Claus Mørkbak Højrup: Da Fanden sked i bukserne

Feltgendarmer Hans Bielke bliver kaldt til for at opklare mordet på hans gode ven general du Plat.  Bogens handling udspiller sig under krigen ved Dybbøl  i 1864. Det bliver hurtigt klart at der er nogen som med al magt vil forhindre at Bielke finder ud af sagens rette sammenhæng og Bielke og hans mænd kommer derfor hurtigt i fare.

Bogen er skrevet i et noget gammelt sprog og med gamle udtryk, det virker ret godt og giver bogen noget særligt. Det skal lige siges at det ikke opleves forstyrrende for læsningen, men bare bidrager til at man som læser ikke glemmer hvilken tid man opholder sig i. Mordefterforskningen skrider kun langsomt fremad og efter min smag for langsomt. Der er ret mange personer at holde styr på i bogen og lidt for meget fokus på krig og facts. Det skal dog siges at jeg har læst en del bøger fra både 1. og 2. verdenskrig og måske derfor er lidt mættet af krigsskuepladser og beskrivelserne af dette. Bogen er skrevet med en kende humor og det fungerer godt i det ellers noget trøstesløse miljø.  Som helhed en velskrevet bog, som dog pga. sin langtrukkenhed må nøjes med en gennemsnitlig bedømmelse.


Vurdering: 3/5 

Isabel Allende: Øen under havet

Bogen omhandler slaveopstanden i slutningen af 1700 tallet og foregår på øen Sainte-Domingue, den ø som senere blev til Haiti. Vi følger den unge slavepige Zarité fra hun som barn bliver opkøbt og oplært for at kunne tjene den franske plantageejer Toulouse Valmorain.

Zarité må finde sig i at blive Valmorains konkubine ved siden af at hun passer hans børn. Usikkerheden trives på øen på grund af den voksende slaveopstand og Zarité flygter sammen med Valmorain til Louisiana for at starte et nyt liv.

Bogen fortæller indgående om slavernes forhold, og om de frustrationer som de tvinges til at leve med i en tit helt utålelig hverdag. Samtidig fortæller bogen også om slaveejernes syn på slaverne. Dette skift mellem at se tingene fra begge sider fungerer godt i bogen, selvom det selvfølgelig også giver nogle gentagelser i handlingen.

Jeg er blevet fortalt at denne bog er noget anderledes end Allendes andre bøger, men da jeg ikke har læst andre af forfatteren kan jeg ikke vurdere den op hendes andre bøger. Jeg synes faktisk at det er uretfærdigt mod denne bog at den hovedsageligt er vurderet dårligt, for det er en ganske interessant historisk fortælling.


Vurdering: 3/5