mandag den 18. marts 2013

Krimimesse i Horsens - Søndag

Søndag kom jeg først ved middagstid, fordi de forfattere jeg var interesseret i at høre var her om eftermiddagen. Det første der mødte mig ved gåturen til Vesthallen var denne fangetransport ;-)


 Så var stilen ligesom lagt for søndagen - det kunne kun blive en spændende dag :-). Første forfatter jeg hørte var Sofie Sarenbrant - jeg har hendes bøger, men mangler endnu at læse dem.
Susanne Bjertrup taler med Sofie Sarenbrant om "Hvil i fred"
Susanne Bjertrup taler med Lars Kjædegaard om "Goyas hund"
 Jeg kender ikke nogle af Lars Kjædegaards bøger, men skal da have kigget nærmere på hans bøger - endnu nogle bøger på interesse-listen...
Henrik Palle taler med Thomas Enger om "blodrus"
Jeg var spændt på interviewet med Thomas Enger, for jeg har købt hans bøger og glæder mig enormt til at læse dem. Thomas Enger fortalte meget levende om sine bøger og også om hvordan hans kone havde påvirket plottet i hans nye bog. Han fortalte også lidt om det med at skrive bøger som forlagene afviser og hvordan han havde ændret noget for at komme igennem "nøglehullet". Rigtig spændende.
Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, som skriver under synonym A. J. Kazinski
Disse to herrer fortalte om hvordan og hvorfor de havde opfundet deres synonym som de skriver om. Det var en sjov historie og et par veltalende herrer med masser af god humor flettet ind i deres fortælling. De 20 min fløj bare afsted. Deres bog "Søvnen og døden" og forgængeren " Den sidste gode mand" er nu også på min lange ønskeliste over e-bøger der skal indkøbes og læses.
Bo Tao Michaelis taler med Ole Clifford om "Flyspotteren"
 Min slutning på krimimessen blev Ole Clifford, et interview som jeg virkelig glædede mig til. Heldigvis blev jeg ikke skuffet, det var en Ole Clifford som var i topform og fortalte løs om både hans debut som forfatter og hans fortvivlelse over en meget negativ anmeldelse og han løftede også lidt sløret for hvad den næste bog kommer til at handle om. Jeg kan kun sige at jeg glæder mig - så skriv bare Clifford. 
Efter dette interview gik turen hjem mod Sjælland igen - helt uden at have indkøbt nogen bøger. Jeg checkede messens tilbud i forhold til hvad e-bøgerne kostede og kan købe e-bogen lige så billigt eller billigere. Jeg fik slet ikke signeret nogle bøger, for tænkte først da jeg kørte hjemad at det vel egentlig også er ok at få en forfatter til at signere i e-bogs udgaven af hans/hendes bog? Der er jo mulighed for at skrive side præcis som i en "rigtig" bog ihvertfald i min Sony reader :-). Og hvis ikke forfatterne har prøvet at signere deres e-bogs udgaver - så må de jo lære det :-)

Weekenden fik alt for hurtigt ben at gå på - jeg nåede ikke forbi og hilse på forfattere i Krimifans stand, som jeg ellers havde planlagt - men det må jeg have tilgode til næste år... 
 

Krimimesse i Horsens - lørdag

Bilen blev pakket til en weekend i Jylland, for nu var jeg nødt til at se hvad den der krimimesse var for en størrelse. Det har jeg ikke fortrudt, jeg har haft 2 fantastiske dage.

Lida Wengel taler med Elsebeth Egholm og Ellen Riis
Jeg brugte mest tid på forfatterforedragene, der var mange interessante på programmet. Den første jeg hørte var Elsebeth Egholm. Her blev der naturligvis talt en del om tv-serien, som jeg ikke har set - men bøgerne har jeg læst et par stykker af.
Efterfølgende blev der tid til at besøge Fængslet, det gamle Horsens statsfængsel er jo nu museum med adgang for offentligheden - en god ramme for en krimimesse. 
Oppe fra 4. sal med kig ned over gangene med celler.
Ude i fængselsgården talte politiet lidt med nogle uregerlige fanger
Et kig på Fængslet .
Stephanie Surrugue taler med Michael Katz Krefelt
 Tilbage i Vesthallen igen, skulle jeg se Michael Katz Krefelt som fortalte lidt om "Sort sne falder". Den bog har jeg været startet på men gik i stå - den virker tung på mig. Nå men jeg fik lidt blod på tanden for at forsøge igen - jeg er jo også glad for hans forrige bøger.
Henrik Palle taler med Anna Grue
 Anna Grue er virkelig et livsstykke at høre fortælle og heldigvis for det, for Henrik Palle kom virkelig på afveje i sit interview og talte om alt muligt andet. Han virkede ualmindelig dårligt forberedt - men heldigvis fik Anna Grue ham tilbage på sporet og med en masse humor tog hun publikum med storm.
Robert Zola Christensen fortæller om "Is i blodet"

Ulla Hinge Thomsen talte med Jens Østergaard om "Drengen og Dæmonen"
 Her fik jeg endnu en bog på min lange "to read" liste, bogen "Drengen og Dæmonen" lyder rigtig spændende og en veloplagt forfatter som sødt vinkede til "fotografen" ;-)

Øystein Wiik havde sin egen dagsorden - han gav en lille sang om sin bog "Slagteren"
 Efter at have hørt lidt om Øystein Wiiks "Slagteren" som er en kommende bog i Riidrs krimifan e-bogs abonnement, så var jeg mættet for lørdagen og snusede lidt rundt i de forskellige stande inden turen gik mod min overnatningsmulighed i Holstebro i et irriterende snevejr...
Fængslet nu med sne og blæsevejr...
 Jeg ville ellers have været med på rundvisning "Hvis ringmurene kunne tale" men det var hundekoldt og jeg var allerede noget kold efter at have siddet i en lidt kold hal meget af dagen og lyttet til alle de spændende forfattere.

fredag den 15. marts 2013

Skiftende vejr - pyt - jeg kan løbe :-)

Det er sørme en skiftende oplevelse at være løber i marts måned i Danmark. I søndags blev løbeturen taget i snestormslignende vejr. Sneen føg om ørerne, men her kom der ikke til at ligge ret meget. Der var dog nok til at der kunne hoppes over en snedrive hist og pist. Tirsdag var sneen væk, solen skinnede og der var en smule forår i luften. Fuglene pippede og havde travlt rundt omkring. Der lå en smule sne tilbage, men ikke ret meget. Torsdag så havde sneen holdt sit indtog igen - flere steder lå der sne på stierne, men vejret var stille og hold da kæft en skøn løbetur jeg havde. Uanset vejret i denne tid, så nyder jeg bare at løbe igen, det er helt utroligt som jeg har savnet mit løb! Løb i snegletempo, men pyt - det føles intet mindre end fantastisk!

søndag den 10. marts 2013

Maria Marcus: Dame med stol

Den 83-årige Maria Marcus bliver indlagt pga. mavesmerter nytårsaften. Hun skal opereres pga. tarmslyng og her sker så fejlen som aldrig må ske. Narkoselægen stikker forkert ved rygmarvsbedøvelsen og Maria bliver lammet fra livet og ned. Maria er erhvervsaktiv psykoterapeut og forfatter, har en stor omgangskreds og er et meget aktivt menneske. Bogen fortæller om Marias kamp tilbage til et forholdsvis selvhjulpent liv og fortæller hvordan ens liv ændres radikalt fra det ene øjeblik til det andet. 

Jeg synes bogen er meget livsbekræftende, Maria takler problemerne fra en ende af og giver ikke op. Det er samtidig en meget modig bog som fortæller om vores samfund set fra en person med et handikap og det perspektiv som det giver. Der bliver gået tæt på de store og små problemer og hele tiden fortalt med et blink i øjet – livsglæden skinner igennem bogen. Samtidig fortælles om hvordan vores velfærdssamfund virker når man som Maria har oplevet det på egen krop uden den sædvanlige meget kritiske vinkel, men dog alligevel med en bekymring omkring de nedskæringer som sker i disse år. Så kære politikere – læs bogen – og bliv klogere! En rigtig god bog som lige får en til at stoppe op og tænke over hvor vidunderligt livet egentlig er!

Vurdering: 4/5

lørdag den 9. marts 2013

På prøve som løber - igen, igen, igen

Denne skønne blæsevejrstegning er lånt her http://www.amkjaergaard.dk/index.php?id=68
Jeg har nu været ude og løbe 3 gange den sidste uges tid - det er helt vildt som jeg nyder mine småture. Blæsevejret plejer jeg at hade, men ikke nu - pyt tænker jeg bare og nyder følelsen af at løbe. 

Eftersom benene slet ikke har klaget til spinning - heller ikke ved kørsel med høj belastning, så tænkte jeg at nu måtte det være tid til at prøve en lille løbetur. Såå 2 småture af godt 2 km med en fridag imellem og så en 5 km tur - åhh det var pragtfuldt. Ganske langsomt tempo og med lidt gåpauser indimellem, men pyt - jeg løber :-)

Benene har det godt, og nu glæder jeg mig bare til i morgen når jeg kan begive mig afsted på 4. løbetur. 

Alice Walker: Farven lilla

Bogen handler om Celie og hendes søster Nettie. De bor i Sydstaterne imellem de to verdenskrige. Celie er blevet voldtaget flere gange af den mand hun kalder hendes far. Disse voldtægter har resulteret i to børn som er taget fra Celie kort efter fødslen. Celie bliver giftet bort til Albert som mangler en til at passe sine børn og passe hus. Albert ville egentlig have haft Nettie, men hun nægter. Nettie stikker af hjemmefra og Celie begynder sin trøsteløse tilværelse som Alberts kone. Hverdagen byder på hårdt arbejde og tæsk. Albert elsker egentlig Shug Avery, en populær sangerinde, som pludselig dukker op og skal bo hos dem. Celie fatter kærlighed for Shug og de to kvinder får et meget varmt forhold til hinanden. Bogen er skrevet i en slags brevform eller dagbogsform. Først skriver Celie til Gud, men senere bliver brevene til hendes søster Nettie som hun savner og ikke ved hvor befinder sig. Nettie skriver også breve til Celie, som fortæller historien om hendes liv.

Jeg havde hørt så meget positivt om denne bog inden jeg gik i gang med den. Og jeg må sige at jeg blev meget skuffet. Fortællingen er såmænd meget god og gribende, men formen er bare ikke troværdig. Celies breve/dagbog som fylder langt det meste af bogen er skrevet meget objektivt som oplevet af en tilskuer til hendes liv, næsten helt blottet for følelser – slet ikke en skrivemåde som er troværdig som dagbog eller breve til en elsket søster. Samtidig er det heller ikke særlig gribende for læseren. Netties breve har dog en anden form med følelser og refleksioner over det som hun oplever og der kunne jeg som læser også meget bedre leve mig ind i hendes oplevelser, og det trækker heldigvis noget op. Bogen må alligevel som helhed nøjes med skuffende 2 stjerner…

Vurdering: 2/5

Marianne Joensen: Kærlighed i indkøbsvognen

Maria er fraskilt og bor nu sammen med sine to tvillingedøtre på 16 år. Maria blev bedraget af sin eksmand Per, som havde flere unge damer som elskerinder mens de var gift. Maria og Per har dog formået at samarbejde godt omkring deres to døtre. Maria drømmer om igen at finde kærligheden og har i nogle måneder mailet sammen med Tue. Tue er litteraturprofessor på et universitet i Paris og han har 2 børn. Nu er tiden så kommet hvor de skal mødes. Maria er allerede forelsket og glæder sig meget til at modtage Tue i lufthavnen. Tue ankommer og de bliver stormende forelskede. Planen er at Tue skal bo hos Maria mens han er hjemme i Danmark på ferie. Eneste lille skår i glæden er at Tue og tvillingepigerne tilsyneladende ikke kan fordrage hinanden. Men er Tue virkelig den han udgiver sig for at være?

En sød lille historie om den svære kunst at finde kærligheden. Samtidig viser historien fint, hvor meget de fleste bekymrer sig om hvad andre tænker og hvor langt man af den grund kan drives til at gå imod egne normer og ønsker.

Vurdering: 3/5